- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-
Mini serniczki z tofu, daktyli i białka konopnego – zdrowy deser na święta
2025-04-13 21:02:00
-
Kalorie: ok. 180 kcal
-
Białko: 7–8 g
-
Tłuszcze: 10 g (głównie nienasycone z orzechów i tofu)
-
Węglowodany: 15 g
-
Błonnik: 3 g
-
1/2 szklanki orzechów nerkowca
-
1/2 szklanki daktyli (namoczonych 10 minut we wrzątku)
-
1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie dla lepszej konsystencji)
-
Szczypta soli
-
200 g tofu naturalnego (miękkiego)
-
2 łyżki białka konopnego
-
2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
-
2 łyżki mleka roślinnego
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
Szczypta kurkumy (dla lekko kremowego koloru)
-
20 minut + 1 godzina chłodzenia w lodówce
-
Spód: Wszystkie składniki na spód umieść w malakserze i miksuj do uzyskania lepkiej masy. Masą wylep dno foremek na muffinki (najlepiej silikonowych) i dociśnij. Wstaw do lodówki.
-
Masa serowa: Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na gładką, kremową masę. Spróbuj i w razie potrzeby dosłódź.
-
Gotową masę wyłóż na wcześniej przygotowane spody. Wyrównaj łyżeczką.
-
Schładzaj w lodówce przez minimum 1 godzinę, a najlepiej całą noc.
-
Przed podaniem udekoruj owocami, płatkami migdałów lub startą gorzką czekoladą.
-
Tofu to świetne źródło roślinnego białka i wapnia.
-
Daktyle dostarczają naturalnej słodyczy i błonnika.
-
Białko konopne uzupełnia pełnowartościowe aminokwasy.
-
Deser bez glutenu, nabiału i sztucznych dodatków.
SMACZNEGO!