- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-
Wegański pasztet z soczewicy i białka konopnego – idealny na wielkanocny stół!
2025-04-13 20:46:00
Szukasz zdrowej, roślinnej alternatywy dla tradycyjnego pasztetu? Ten wegański pasztet z czerwoną soczewicą, warzywami, białkiem konopnym i olejem konopnym to strzał w dziesiątkę! Aromatyczny, sycący, bogaty w białko i doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealny na święta, ale również do codziennych kanapek.
-
Zawiera pełnowartościowe roślinne białko z soczewicy i białka konopnego
-
Olej konopny dodaje pasztetowi nie tylko smaku, ale i cennych kwasów omega-3
-
Świetny wybór dla osób na diecie roślinnej, bezglutenowej lub szukających zdrowych opcji
-
1 szklanka czerwonej soczewicy
-
1 duża marchewka (starta na drobno)
-
1 pietruszka (starta na drobno)
-
1 mała cebula (drobno posiekana)
-
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
-
3 łyżki białka konopnego
-
3 łyżki oleju konopnego tłoczonego na zimno
-
2 łyżki siemienia lnianego (zmielonego, wymieszanego z 6 łyżkami ciepłej wody) – jako „jajko”
-
1 łyżka sosu sojowego
-
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
-
1/2 łyżeczki tymianku
-
Sól i pieprz do smaku
-
Olej do natłuszczenia formy
-
Soczewicę przepłucz na sitku i ugotuj w 2 szklankach wody do miękkości (ok. 15 minut). Odcedź, przestudź.
-
Na patelni podsmaż cebulę, dodaj czosnek, marchewkę i pietruszkę. Duś ok. 7 minut.
-
W dużej misce wymieszaj soczewicę, uduszone warzywa, białko konopne, przyprawy, siemię lniane, sos sojowy i olej konopny.
-
Masę zmiksuj lekko blenderem ręcznym – ma być gładka, ale z wyczuwalnymi kawałkami.
-
Przełóż do natłuszczonej keksówki, wygładź wierzch i skrop odrobiną oleju konopnego.
-
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez 45–50 minut.
-
Po upieczeniu wystudź w formie – pasztet najlepiej kroi się po kilku godzinach lub po schłodzeniu w lodówce.
-
z chrzanem lub konfiturą z żurawiny
-
z pieczywem razowym lub bezglutenowym
-
jako dodatek do sałatek
-
w formie „finger food” na świątecznym stole z kiszonkami